Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018


                                                         ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑΡΙΑ      2018

   Με σύμμαχο τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες , αναβίωσε και φέτος , ανήμερα της Πρωτοχρονιάς  2018  με πολύ μεγάλη επιτυχία  το  παλαιό έθιμο των  " Ρουγκατζιαριών "  στο Τρανόβαλτο .                 Το πρωτοχρονιάτικο  αυτό  δρώμενο  χάνεται  βάθη  των αιώνων . Έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία και τον παγανισμό , εμφανίζεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας με διάφορες παραλλαγές και  ονομασίες  σε  όλη  την Ελλάδα  και  κυρίως στη Μακεδονία  και τη Θεσσαλία . Στα  χωριά της  Μακεδονίας , τα κεντρικά πρόσωα είναι οι ρουγκατζιάρηδες  (Γκόρμπιτες) . Αυτοί φορούν μάσκες απο προβιές ζώων και φέρουν μεγάλα κουδούνια ζωσμένα στη μέση τους  (Κουδουνιάηδες) , ενώ μπροστά είχαν κρεμασμένο ένα τουρβά γεμάτο στάχτη  που την σκορπούσαν για να ανοίγουν δρόμο .
Άλλα  συμβολικά  πρόσωπα  ήταν  οι   " Νύφες "   (αγόρια  ντυμένα  με  γυναικεία  ρούχα)  και  οι  " Καπετάνιοι " με τις φουστανέλες , η " Αρκούδα "  και ο  " Αρκουδιάης".
   Το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο διοργανώνεται κάθε χρόνο , όπως επικράτησε  εθιμικά , απο την σειρά των νέων του χωριού που πρόκειται να  καταταγούν στο  στρατό . Μετά το " γύρισμα "  στα σπίτια του χωριού , απο τα βαθιά χαράματα της Πρωτοχρονιάς , τραγουδώντας διάφορα τραγούδια της  Πρωτοχρονιάς και του Άη Βασίλη , το μεσημέρι στήνεται ο πρωτοχρονιάτικος χορός στην πλατεία του χωριού  με  δημοτική ορχήστρα , όπου συμμετέχει  ο κόσμος και πολλοί επισκέπτες  με τραγούδια , χορό  και αναβιώνει το έθιμο  " το κλέψιμο της νύφης " . 
   Συγχαρητήρια στην νεολαία του χωριού μας που διοργάνωσε και εφέτος το παραδοσιακό αυτό έθιμο , δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γλεντήσει και να συμμετάσχει στην εκδήλωση μέχρι που βράδυασε  και το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητό . Και του χρόνου !
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου