Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 133ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΟΥ (18-2-1878)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΑΣ ΣΤΟΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 133ης  ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΟΥ  (18-2-1878)













   Το χορευτικό του Συλλόγου μας  (μαζί με άλλα 12  χορευτικά Πολιτιστικών Συλλόγων)  συμμετείχε  στον εορτασμό της 133ης επετείου  της επανάστασης  του Μπούρινου  , η  οποία γιορτάσθηκε  την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 με κάθε επισημότητα  στο χώρο του Μουσείου του Μακεδονικού  Αγώνα , στο  Χρώμιο  Κοζάνης , παρουσία  πολιτικών , στρατιωτικών αρχών  και  πλήθους  κόσμου .

















ΙΣΤΟΡΙΚΟ :  Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου , στο  Μπούρινο , στις  18-2-1878 , οι καπεταναίοι της Δυτ. Μακεδονίας , οι οπλαρχηγοί , οι προύχοντες , οι ρασοφόροι , επώνυμοι κι ανώνυμοι άνθρωποι του λαού , κάπου υπερπεντακόσιοι , « άδραξαν τα όπλα και ύψωσαν τα φλάμπουρα . Και σχημάτισαν στο όνομα του ελληνικού  έθνους  την προσωρινή  Κυβέρνηση  της εν Μακεδονία επαρχίας Ελιμείας » , που εκλέχτηκε  «υπο πάντων των συνεπαρχιωτών» με πρόεδρο  τον Κοζανίτη Προύχοντα  Ιωάννη Γκοβεδάρο και Γενικό Γραμματέα  το  φλογερό δάσκαλο απο την Αχρίδα , Καστοριανό Αναστάσιο Πηχεών .





   Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ευγένιος ευλόγησε τον ξεσηκωμό και ο πολέμαρχος  Ιωσήφ Λιάτης  παρατάχθηκε  με  500  παλικάρια - εθελοντές  .
   Η  προσωρινή αυτή κυβέρνηση συνέταξε  και έστειλε  επαναστατική  προκήρυξη  προς το Υπουργικό  Συμβούλιο  του  Βασιλείου της Ελλάδος  .








   Το κίνημα αυτό έκανε  την εμφάνισή του μετα τη γνωστοποίηση των όρων  της  συνθήκης του Αγίου Στεφάνου  (1878) , κατά τις παραμονές της σύγκλησης του συνεδρίου  του  Βερολίνου , που σύμφωνα  με τους όρους της  παραχωρούνταν  το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας  στη  Βουλγαρία  και  συμπεριελάμβανε  την πόλη της Έδεσσας , Σερρών, Καβάλας , Μοναστηρίου,

Φλώρινας , Καστοριάς κλπ .






    Οι  επαναστάτες διατήρησαν υπο τον έλεγχό  τους  ως τον Νοέμβριο του 1878 ολόκληρη την ορεινή χώρα από τα βουνά της Κοζάνης ως το Περιστέρι  στην περιοχή  Πρεσπών - Αχρίδος. Καθώς όμως έφθασε ο χειμώνας , τα σώματα  των επαναστατών άρχισαν να διαλύονται με πρόθεση να επανασυσταθούν  την επόμενη άνοιξη , αλλά αυτό   δεν κατέστη  δυνατό  να γίνει .






    Η επανάσταση του Μπούρινου θεωρήθηκε προάγγελος  της Λευτεριάς των Ελλήνων του Βορρά , που έμελλε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 1912 , και  το  έτος 1878  ως  ορόσημο  ιστορικό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου