ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ
ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 133ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΟΥ (18-2-1878) Το χορευτικό του Συλλόγου μας (μαζί με άλλα 12 χορευτικά Πολιτιστικών Συλλόγων) συμμετείχε στον εορτασμό της 133ης επετείου της επανάστασης του Μπούρινου , η οποία γιορτάσθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 με κάθε επισημότητα στο χώρο του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα , στο Χρώμιο Κοζάνης , παρουσία πολιτικών , στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου .
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου , στο Μπούρινο , στις 18-2-1878 , οι καπεταναίοι της Δυτ. Μακεδονίας , οι οπλαρχηγοί , οι προύχοντες , οι ρασοφόροι , επώνυμοι κι ανώνυμοι άνθρωποι του λαού , κάπου υπερπεντακόσιοι , « άδραξαν τα όπλα και ύψωσαν τα φλάμπουρα . Και σχημάτισαν στο όνομα του ελληνικού έθνους την προσωρινή Κυβέρνηση της εν Μακεδονία επαρχίας Ελιμείας » , που εκλέχτηκε «υπο πάντων των συνεπαρχιωτών» με πρόεδρο τον Κοζανίτη Προύχοντα Ιωάννη Γκοβεδάρο και Γενικό Γραμματέα το φλογερό δάσκαλο απο την Αχρίδα , Καστοριανό Αναστάσιο Πηχεών .
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ευγένιος ευλόγησε τον ξεσηκωμό και ο πολέμαρχος Ιωσήφ Λιάτης παρατάχθηκε με 500 παλικάρια - εθελοντές .
Η προσωρινή αυτή κυβέρνηση συνέταξε και έστειλε επαναστατική προκήρυξη προς το Υπουργικό Συμβούλιο του Βασιλείου της Ελλάδος .
Το κίνημα αυτό έκανε την εμφάνισή του μετα τη γνωστοποίηση των όρων της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (1878) , κατά τις παραμονές της σύγκλησης του συνεδρίου του Βερολίνου , που σύμφωνα με τους όρους της παραχωρούνταν το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας στη Βουλγαρία και συμπεριελάμβανε την πόλη της Έδεσσας , Σερρών, Καβάλας , Μοναστηρίου,
Φλώρινας , Καστοριάς κλπ .
Οι επαναστάτες διατήρησαν υπο τον έλεγχό τους ως τον Νοέμβριο του 1878 ολόκληρη την ορεινή χώρα από τα βουνά της Κοζάνης ως το Περιστέρι στην περιοχή Πρεσπών - Αχρίδος. Καθώς όμως έφθασε ο χειμώνας , τα σώματα των επαναστατών άρχισαν να διαλύονται με πρόθεση να επανασυσταθούν την επόμενη άνοιξη , αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει .
Η επανάσταση του Μπούρινου θεωρήθηκε προάγγελος της Λευτεριάς των Ελλήνων του Βορρά , που έμελλε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 1912 , και το έτος 1878 ως ορόσημο ιστορικό .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου